Infoxarxes nº 34

 In Butlletins Infoxarxes, Materials, Notícies

Butlletí especial del XIIIè Fòrum Interxarxes-Diputació de Barcelona
Sortir de la infància. Invencions adolescents i xarxes”

Sortir de la infància no és quelcom que els i les adolescents facin sols, els llaços familiars i les relacions que han establert amb els professionals que han conegut en el seu camí han deixat sens dubte marques que no han oblidat i que els adults hem de tenir presents.

El pare que “arregla coses”, la mestra que ressalta una “bella veu”, l’educador que indica una “habilitat”, formen part de les llavors sobre les quals podran créixer durant l’adolescència els recursos amb els quals comptar per transitar pel món, localitzar-hi un lloc i trobar una fórmula amb la qual poder respondre allò que és radicalment nou.

En els materials amb els quals estan fabricades les invencions adolescents, trobem connectats elements construïts en el temps de la infància i aquells altres als quals encara cal donar un nom.

E n aquest procés, la rebel·lia inherent a l’adolescent a qui agita és en primer lloc a ell. Les turbulències que els adults percebem no són res en comparació a les que l’adolescent ha de suportar. El discurs del capitalisme explota aquesta tendència en afavorir el vessant del consum convertint a l’adolescent en el consumidor per excel·lència tant d’objectes com d’identitats i gaudis.

Trobar les paraules que permetin donar testimoni del que suposa entrar en un món en el qual tot està per estrenar, implica un delicat treball d’artesania per tal de poder abordar la relació amb el propi cos com a estrany, la difícil i complexa relació amb el cos de l’altre, la captació, de vegades hipnòtica, de les imatges i la sempre enigmàtica relació amb una manera nova d’aconseguir la satisfacció.

El món virtual que inauguren les xarxes sembla fet a mesura per representar les ficcions que s’assagen en l’adolescència. Del seu ús, com ocorre amb tots els invents humans, en dependran les formes, sempre singulars per a cada noia i cada noi, de transitar durant aquesta pubertat. Recorreguts mai absents de conflicte en l’esforç que fan per trobar la doble sortida que proposava Freud: un nou lloc en la societat com a adult i al mateix temps una nova fórmula per tractar la sexualitat i fer-la seva sense la intermediació dels pares o dels seus iguals.

Us convidem en aquest XIIIè Fòrum d’Interxarxes-Diputació de Barcelona “Sortir de la infància. Invencions adolescents i xarxes” a reflexionar sobre com estar atents a aquestes invencions que moltes vegades són desconegudes per al propi autor, però que contenen la clau per trobar una bona manera de sortir de la infància.

Comissió Organitzadora del XIII Fòrum

Fina Borràs (Coordinadora del programa Interxarxes), Ramon Almirall (Comitè Tècnic Programa Interxarxes), Núria González Pratdesaba (Districte Horta Guinardó. Ajuntament de Barcelona), Lidia Ramírez (adjunta coordinació del programa Interxarxes), Amparo Sardá (Directora de SSB Carmel), Tatiana Udina (CDIAP Agalma), Calamanda Vila (Diputació de Barcelona), Emilia Viladoms (EAP Horta Guinardó), José Ramón Ubieto (SSB Horta Guinardó).

Redacció Infox@rxes 34

Candela Perez Sotelo i Aitor Echebarria Manresa (APC Vall d’Hebrón – Horta), Yolanda Feligreras (EAP Horta Guinardó), Lidia Ramírez (Adjunta Interxarxes).

Start typing and press Enter to search