Editorial

 In Notícies

Una vegada més el programa Interxarxes i la Diputació de Barcelona han renovat el seu compromís d’oferir una jornada per a la reflexió sobre l’actualitat en el treball amb la infància, l’adolescència i les seves famílies. La cita va ser el divendres 16 de novembre i el tema proposat va ser: Sortir de la infància. Invencions adolescents i xarxes.

Més de 300 professionals van respondre a la nostra invitació i l’acte va començar amb una representació institucional formada per Jordi Martí de la Diputació de Barcelona, qui va destacar l’oportú del títol; Rosa Mª Serrasolsas del Consorci Sanitari que ens va recordar a través de la figura del Petit Príncep el compromís dels adults per buscar la forma de dialogar amb la infància; Joan Cela del Districte Horta Guinardó, va posar en valor el treball de reflexió contínua que realitzen els professionals i finalment Marta Comas del Consorci d’Educació va destacar com han canviat els patis dels instituts que han passat del que podria ser una selva a un espai en el qual cadascun sembla interessat solament en el seu mòbil.

Carles Feixa, catedràtic d’antropologia social de Universitat Pompeu Fabra, ens va oferir un interessant abordatge sobre els diferents models d’adolescència des d’una perspectiva femenina, comparant els relats de Jane de Tarzan dels micos (Edgar Rice Burroughs), de Wendy de Peter Pa (James Matthew Barrie) i de Rachel de Blade Runner (Philip K. Dick). Jorge Tió, psicòleg clínic en Fundació Sant Pere Claver-Servei Català de la Salut i psicoanalista, ens va parlar que l’augment de la incertesa en l’època actual obstaculitza el procés adolescent provocant un temor tant a quedar-se tancat en la infància com a no saber qui sóc o on estic.

Ariadna Casas del Servei de Convivència i Interculturalitat d’Horta Guinardó) i Alfredo Cohen del Parlant, ens van presentar el making off del vídeo de Barribook La nostra història, protagonitzat pel Marco Antonio, la Jisela, el Rubbi, l’Abner i la Ninibeth.

Una conversa molt interessant conduïda per José Ramón Ubieto, en la qual van participar joves creadors com: Katy Olga, una estudiant de dansa contemporània que troba en la dansa, la seva millor forma d’expressió, José Antonio Durán, que troba en youtuber una forma d’aconseguir el seu desig, mitjà del que després es distancia per convertir-se en un creador de continguts; Núria Sedó, estudiant d’un Grau Superior de Caracterització i Maquillatge Professional a la qual li fascina crear amb les seves mans i Marc Segarra, estudiant de Batxillerat i músic per qui l’expressió que aconsegueix amb la seva guitarra supera la que pot aconseguir amb les paraules.

Luisa Casas, professora de l’Institut Pablo Ruiz Picasso de Torre Baró i directora de la CIA de Teatre Musical formada per alumnes del Centre , José Miguel Leo, educador social del Centri d’Educació Especialitzada Balmes 1 i Claudio Zulián, director de cinema, ens van parlar de com la implicació necessària per transmetre un desig als alumnes o als adolescents és una tasca creativa que suposa estar aquí completament, posant el cos.

Laia Ortiz, segona tinenta d’alcaldia, va concloure recordant el compromís de l’Ajuntament perquè els plans educatius i d’oci contemplin aquesta faceta creativa dels i les adolescents i abans de donar per finalitzat el Fòrum va presentar al públic la sorpresa que els teníem reservada: l’actuació en viu i en directe de Claudia Serrats, membre de la Monturiol’s Band de l’IES Narcis Monturiol i Marc Segarra que la va acompanyar amb la seva guitarra.

Moltes gràcies a tots per respondre a la nostra convocatòria i fins el proper any.

Start typing and press Enter to search