Programa del Seminari d’Interxarxes del 24 de maig

 In Fòrums Interxarxes, Notícies

Casal Ludoteca Can Travi

Av. Cardenal Vidal  Barraquer, 45  –  Barcelona

Divendres, 24 de maig del 2019, de 9.30 a 14 h

“A què presten atenció avui els infants i adolescents?”

Es un fet que avui costa atendre, a l’escola, a la família però també a la vida quotidiana. Fins i tot, es parla d’un dèficit d’atenció generalitzada. Hi ha, sense dubte, una sobreexcitació i una hiperactivitat que fa que els cossos i les persones no sempre funcionin coordinats (a la par). Freud parlava de la des-regulació pulsional per referir-se a l’absència d’un límit clar a aquest moviment i a aquesta satisfacció, que inclou sempre al cos.

La sobreexcitació implica també el seu revers: l’apatia, les idees de buit que aïllen al subjecte infantil, adolescent o adult. A vegades, fins i tot, poden empènyer-lo fins decisions radicals de separació d’aquest turment.

Tots i totes estem, en un punt, sols davant les coses de la vida, les nostres angoixes, les nostres eleccions, les nostres dificultats. Per això ens cal la xarxa, i les xarxes socials, com a formula d’acompanyament i de generació de vincles. Allà conversem, ens informem, ens divertim i descobrim nous lligams.

Però, aquesta “solució” digital a vegades ens fa perdre la perspectiva que implica la presencia, l’atenció que requereix una conversa i un vincle cos a cos. Per als infants i adolescents curt-circuitar l’Altre presencial (pares, tutors, professionals) per evitar-lo i dirigir les seves demandes a un Altre una mica més anònim, l’Altre digital, es una via habitual. No es una novetat, sempre hem buscat als iguals per no parlar de segons què amb els adults. El risc actual es que aquesta via aparegui com l’única, que la presencia sigui testimonial i s’exacerbi la trobada, més autoerótica, entre el subjecte i els seus objectes (consum, gadgets, medicació, tòxics).

La qüestió, doncs, es com acompanyar-los de cos present, per tal d’afavorir la conversa i els vincles amb ells. Tenim alguns exemples ja en funcionament, a l’escola, als dispositius de salut i als serveis d’atenció social. Pràctiques de conversa que cal compartir, analitzar i millorar, si cal. Sense renunciar a inventar d’altres.

Aquest objectiu –consensuat amb un bon grapat de professionals i serveis- es l’aposta que us fem, des del Programa Interxarxes per aquest 2019. La primera cita: divendres 24 de maig de 9:30 a 14h. us convidem al Seminari: A què presten atenció avui els infants i  adolescents? 


9:30-11:30H

Conferencia de Jordi Bernabeu Farrús.
Psicòleg i educador social. CAS del Bages
Fundació Althaia (Xarxa Universitària Assistencial de Manresa) 
‘Adolescències digitals: aïllament, connexió i comunicació

Coordina Fina Borràs, coordinadora del programa Interxarxes

Presentació “Un cas de dèficit d’atenció” , a càrrec de
Laia LasierraJosep SalavertRosa OlleriAnna Bardella

Coordina Jose R. Ubieto

11:30 – 12:00H
Pausa per esmorzar

12:00 – 13:30H
Tallers sobre experiències de conversa

Cercles restauratius a l’escola 
Laia Subirats. Escola Font d’en Fargas. Coordina Nati Ruiz

Converses amb adolescents.
Dolors Arasanz. CSMIJ Nou Barris. Coordina Fina Borràs

L’atenció dels pares. Servei per Adolescents i Famílies 
Mariona Moratona. Coordina Lidia Ramírez

13:30H. Cloenda

Start typing and press Enter to search