“Atenció i presencia a la vida dels infants i adolescents: a què, com i amb qui (des) atenen”

 In Fòrums Interxarxes, Notícies

Com afavorir la conversa i els vincles amb infants, adolescents i adults?

*Text d’Emilia Viladoms Cebrián, psicopedagoga EAP Horta Guinardó

Es un fet que avui costa atendre, a l’escola, a la família però també a la vida quotidiana. Fins i tot, es parla d’un dèficit d’atenció generalitzada. Hi ha, sense dubte, una sobreexcitació i una hiperactivitat que fa que els cossos i les persones no sempre funcionin coordinats (a la par). Freud parlava de la des-regulació pulsional per referir-se a l’absència d’un límit clar a aquest moviment i a aquesta satisfacció, que inclou sempre al cos.

La sobreexcitació implica també el seu revers: l’apatia, les idees de buit que aïllen al subjecte infantil, adolescent o adult. A vegades, fins i tot, poden empènyer-lo fins decisions radicals de separació d’aquest turment.

Tots i totes estem, en un punt, sols davant les coses de la vida, les nostres angoixes, les nostres eleccions, les nostres dificultats. Per això ens cal la xarxa, i les xarxes socials, com a formula d’acompanyament i de generació de vincles. Allà conversem, ens informem, ens divertim i descobrim nous lligams.

Però, aquesta “solució” digital a vegades ens fa perdre la perspectiva que implica la presencia, l’atenció que requereix una conversa i un vincle cos a cos. Per als infants i adolescents curt-circuitar l’Altre presencial (pares, tutors, professionals) per evitar-lo i dirigir les seves demandes a un Altre una mica més anònim, l’Altre digital, es una via habitual. No es una novetat, sempre hem buscat als iguals per no parlar de segons què amb els adults. El risc actual es que aquesta via aparegui com l’única, que la presencia sigui testimonial i s’exacerbi la trobada, més autoerótica, entre el subjecte i els seus objectes (consum, gadgets, medicació, tòxics).

La qüestió, doncs, es com acompanyar-los de cos present, per tal d’afavorir la conversa i els vincles amb ells. Tenim alguns exemples ja en funcionament, a l’escola, als dispositius de salut i als serveis d’atenció social. Pràctiques de conversa que cal compartir, analitzar i millorar, si cal. Sense renunciar a inventar d’altres.

Aquest objectiu –consensuat amb un bon grapat de professionals i serveis- es l’aposta que us fem, des del Programa Interxarxes per aquest 2019. La primera cita: divendres 24 de maig de 9:30 a 14h. us convidem al Seminari: “Atenció i presencia a la vida dels infants i adolescents: a què, com i amb qui (des) atenen”

Start typing and press Enter to search