XVI Fòrum Interxarxes: RESSENYA

 In Notícies

Què estem fent amb la infància i l’ adolescència? 
Expressions del malestar.
Quines respostes donem? 

RESSENYA 

Z:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto forum2.jpg

El passat divendres 11 va tenir lloc el vint-i-sisè Fòrum Interxarxes. L’objectiu principal del mateix era abordar la temàtica del malestar als infants i adolescents des del punt de vista de diversos professionals que treballen en aquest camp.

La jornada va començar amb una breu presentació dels principals representants institucionals seguida d’una conferència inaugural coordinada per Susanna Prades (psicòloga del CSS El Carmel i coordinadora del programa Interxarxes) i efectuada per Montserrat Puig, psiquiatre, psicoanalista i recentment proclamada presidenta de l’Escola lacaniana de psicoanàlisi. El fil conductor d’aquesta intervenció va ser la família, plantejant com aquesta està sotmesa al discurs o narrativa comuna de l’època actual i com això afecta, no només sobre les funcions principals de les figures de referència en l’actualitat, sinó també en la concepció existent sobre els nens i adolescents, les expectatives que s’hi dipositen i les exigències que les mateixes famílies s’imposen i que dificulten moltes vegades la relació paterno filial.

Z:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto forum4.jpg

Posteriorment, hi va haver una taula rodona coordinada per Lidia Ramírez (psicòloga clínica, psicoanalista i adjunta a la coordinació Interxarxes) i composada per Jesús Vilar (mestre i doctor en pedagogia), Jordi Bernabeu (psicòleg) i Elena Crespi (psicòloga, sexologia i feminista). Davant la pregunta: “com llegim el malestar?” Els diferents professionals van donar la seva visió sobre què és el malestar i quines són les seves manifestacions principals en aquesta etapa de la vida. A més, es va tractar l’acompanyament d’aquest patiment i quina hauria de ser la posició dels professionals implicats en aquest procés. D’altra banda, es va generar un debat sobre la importància de tenir en compte la diferenciació entre el malestar clínic i el sofriment natural de la vida, considerant que aquesta qüestió pot ser clau en la intervenció

Z:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto8.jpg

Seguidament, una obra teatral de la companyia 3 àtoms d´oxigen escrita per Miquel Padilla, va aconseguir recollir la temàtica fonamental d’aquesta jornada, representant les preocupacions dels adolescents, les manifestacions de les mateixes i també la resposta dels adults davant aquest malestar.

Z:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto forum5.jpgZ:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto forum6.jpgZ:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto forum7.jpg

Tot seguit, va tenir lloc una altra taula rodona coordinada per José Ramón Ubieto (psicòleg, psicoanalista i cofundador del programa Interxarxes) i composada per Sara Desiré Ruiz (educadora social especialitzada en adolescència), Sonia Soriano (psicòloga clínica, terapeuta i coordinadora de l’ Hospital dia d’Adolescents) i Josep Amorós (psicòleg i professor col·laborador de la UOC). La pregunta sobre la que va girar aquest col·loqui va ser: “com responem al malestar de la infància i l’adolescència?”. Vam poder escoltar els diferents espais que es brinden des de la comunitat per acollir les persones en aquesta etapa i les diferents formes de seguiment i suport,  afavorint espais d’acolliment i escolta. A més es van compartir diferents maneres de manifestar aquest malestar per part dels nens i adolescents perjudicials per a la seva salut però també moltes altres maneres de fer-ho de manera saludable, posant l’accent en la possibilitat de potenciar les fortaleses de les persones en aquesta etapa de la vida.

Z:\QUOTA\CSS_Carmel (inicial)\comu\1_CARPETES DE LES PROFESSIONALS\SUSANNA P\INTERXARXES\FORUM NOVEMBRE 2022\fotos\foto forum1.jpg

Finalment, l’encarregada de clausurar el fòrum va ser Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social, que va recopilar les idees principals tractades durant la jornada i va explicar la voluntat des de l’Ajuntament de Barcelona de remar en una mateixa direcció i posar el focus al benestar de nens i adolescents.

Ressenya realitzada per Sofia Escariz, alumna en prácticas del CSMIJ Horta-Guinardó

Start typing and press Enter to search