XVI Fòrum Interxarxes: PROGRAMA

 In Notícies

Què estem fent amb la infància i l’adolescència?

Expressions del malestar.

Quines respostes donem?

11 de novembre

Presencial a la Biblioteca del Carmel

Qui digui que la infància i l’adolescència és la època més feliç de la vida, és que s’ha oblidat de la seva (Beatriz Salzberg)

El camp social, el de la salut i el de l’educació constitueixen el marc de la nostra actuació i els reptes amb els quals ens enfrontem. La soledat, el malestar emocional i el fracàs escolar ens obliguen a una conversa continuada entre totes les professionals que treballem amb la infància i l’adolescència per buscar aquelles respostes que resulten més eficaces perquè podem, no només tractar els malestars, sinó també acollir les creacions.

Com s’expressen amb les paraules, amb el cos, amb la sexualitat, amb l’amor, amb les relacions, amb el saber, no està escrit en cap llibre, cal inventar una resposta que serà sempre inèdita. És en aquets lloc de la seva pròpia incertesa on ens esperen, on compten amb nosaltres.

Com a persones adultes, acompanyar a la infància i a  l’adolescència no significa anar per davant, en nom de l’experiència, ni anar per darrere, deixant-les soles. Es tracta de caminar al seu costat i al seu ritme.

Hannah Arendt ens va convidar a pensar la infància i l’adolescència com el lloc d’allò nou en un món vell i pensar aquesta novetat com a projecte inèdit és un gran repte amb el que ens trobem com a persones adultes i professionals.

Esperem que les preguntes que us proposem en aquest Fòrum serveixin per provocar una trobada que sigui una ocasió per a reflexionar sobre els interrogants que la infància i l’adolescència  plantegen al món.

PROGRAMA

9:00- 9:15 Inscripcions

9:15-9:30 Representació institucional

9:30- 11:00 Conferència inaugural: Com esperem a la infància i a l’adolescència?

Montserrat Puig, psicoanalista, psiquiatra, membre de la Escola Lacaniana de psicoanàlisis.

Coordina Susanna Prades, psicòloga del CSS Carmel i coordinadora del programa Interxarxes

11:00-11:30 Pausa

11:30-12-30 Taula rodona: Com llegim el malestar de la infància i l’adolescència?

Jesús Vilar, mestre i doctor en pedagogia. Professor titular de la facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarés. URL. Coordinador del comitè d’ètica del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

Jordi Bernabeu, psicòleg. Fundació Althaia

Elena Crespi, psicòloga, sexòloga i feminista. Professora de la Universitat de Vic i de la Universitat de Barcelona.

Coordina, Lidia Ramírez, adjunta a la coordinació Interxarxes

12:30- 12:45 Actuació teatral. Obra de la Cia. 3 àtoms d’oxigen, escrita per Miquel Padilla.

12:45-13:45 Com responem al malestar de la infància i l’adolescència?

Sara Desiré Ruiz, educadora social especialitzada en adolescència. Coordinadora del programa de mentoria social del barri del Raval.

Sonia Soriano, psiòloga clínica, terapeuta, coordinadora de l’Hospital de dia d’Adolescents de la Fundació Sant Pere Claver.

Josep Amorós, psicòleg, professor col.laborador de la UOC

Coordina:

José Ramon Ubieto, psicòleg, psicoanalista, co-fundador del programa Interxarxes

13:45-14:00 Cloenda: Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social

Comissió d’organització:

Marina Castán (CSMIJ Horta-Guinardó), Rosa Cots (EAIA Horta-Guinardó), Susanna Prades (SSB Carmel, coordinadora programa Interxarxes), Lidia Ramírez(adjunta coordinación Interxarxes), Nati Ruiz i Emilia Viladoms (EAP Horta-Guinardó

Inscripcions a: https://forms.gle/1kcyoqEPC6V2WzDd8

Start typing and press Enter to search