Inscriu-te al XIV Fòrum Interxarxes – Diputació de Barcelona

 In Fòrums Interxarxes, Notícies

A què paren atenció avui infants i adolescents?

La presència i la conversa com a respostes

Sala d’actes del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

3a Planta. Bloc A

Divendres, 15 de novembre de 2019, de 9 a 14 h

Fes click i INSCRIU-TE

La atenció no es quelcom que podem reduir al aprenentatge  escolar, tampoc el podem pensar sols com un problema neurològic, ni tecnològic.  El dèficit d’ atenció s’ ha convertit en un problema generalitzat que afecta fonamentalment a la nostra relació amb el mon actual, en especial a les relacions socials que establim.

 Els experts nombren com “subjecte del rendiment” a una forma de resposta en la que se’ns exigeix cada vegada una mica més, un anar contínuament més enllà que no està orientat per un desig sinó per un impuls que canvia d’objectes contínuament .  Aquesta voluntat de “més i més” no aposta tant pel creixement personal com per la voracitat i la repetició. Així el subjecte del rendiment és un subjecte que es consumeix a si mateix.

De quina manera aquesta  pressió afecta als nostres infants i adolescents? Els pares, les mares i professionals, contaminats d’aquest model homogeneïtzant, estem configurant un infància que és la conseqüència d’aquest  estil de vida acumulatiu? Un model que suma sense restar i que multiplica sense dividir, operacions matemàtiques bàsiques amb les que l’infant entra en el món i s’apropa de la herència que la civilització ha anat construint al llarg del temps.

Avui, en aquest apropament al mon, el nen o la nena s’hi acosten també a través d’un nou objecte, internet, que ha construït una nova realitat digital i que es compartit per primera vegada per infants i adults. Aquest contacte ha desplaçat una part de presència activa de les figures parentals i adults, introduint el risc de que la presència digital vingui a envoltar de manera enganyosa la presència real, el vincle que passa per les paraules i els cossos. En aquest sentit, i malgrat el “soroll virtual”, una certa soledat s’ha fet més palesa en molts infants i adolescents. I alhora una dificultat més gran per fer present allò més propi de cadascú, per parar atenció en la seva singularitat.

Fa vint anys, quan Interxarxes va néixer, les xarxes socials estaven en un moment incipient. Llavors vam aprendre que la primera xarxa d’un nen era la seva pròpia família però inclús quan la família no podia respondre, el subjecte podia construir-la amb els referents, els professionals que trobava en la seva trajectòria. Actualment, estar present ha adquirit una dimensió digital que es pot confondre amb una presència real i proposa un model de relacions socials sobre el que els professionals ens hem de parar a reflexionar.

“L’atenció és un do que es presta” i si ens interroguem sobre a què paren atenció els nostres infants i adolescents hem de fer-nos càrrec de que aquesta pregunta ens compromet. Si volem que ens prestin atenció, si volem que ells i elles ens confiïn aquest do, cóm fem per respondre’ls?

La presencia i la conversa són les respostes que proposem i us convidem a obrir un espai per debatre amb vosaltres en el marc del XIV Fòrum Interxarxes-Diputació de Barcelona.

Pre-programa

8:45h   Recepció.

9:00     Presentació Institucional

9:10h   Atenció i presència

Amb la participació de:

Amador Fernández-Savater, investigador independent, editor. Coordinador del Seminari: Poner atención: La batalla por entrar en nuestras cabezas.

Conversadors:

Pere Nieto, cap d’estudis primària de l’escolaGravi  

Lidia Ramírez, psicòloga clínica  i psicoanalista. Adjunta Interxarxes

                        Presenta: Diputació de Barcelona

11:00h  Pausa.

11:30h La conversa com a resposta

            Una conversació entre adolescents d’un Institut

            Conversació presencial entre mares, pares i professionals:

            Hortensia Vallverdú, pediatra CAP Sant Rafael

            Josep Fontdevila, educador de Serveis Socials Horta

            Montse Colilles, psicòloga especialista en primera infància.

            Representant de l’IMEB

            Les mares i els pares         

            Coordinació: A establir

13:45h  Cloenda.

          Representant del Ajuntament de Barcelona.

Aforament limitat

Comissió organitzadora Fina Borràs (Coordinadora del programa Interxarxes), Eva Azaña (SSB Vall d’Hebron), Ramon Almirall (membre del comitè tècnic Programa Interxarxes), Lidia Ramírez (adjunta coordinació del programa Interxarxes), Nati Ruiz (EAP Horta Guinardó), Núria González Pratdesaba (Institut Municipal de Serveis de Persones amb Discapacitat), Tatiana Udina (CDIAP AGALMA), Calamanda Vila (Diputació de Barcelona), i  José Ramón Ubieto (SSB Vall d’Hebron).

Start typing and press Enter to search