Programa del XIIIè Fòrum d’Interxarxes – Diputació de Barcelona

 In Fòrums Interxarxes, Notícies

 “Sortir de la infància. Invencions adolescents i xarxes”

Espai Francesca Bonnemaison

c/ Sant Pere més baix, 7  –  Barcelona

Divendres, 16 de novembre de 2018, de 9 a 14 h

 

Sortir de la infància no és quelcom que els i les adolescents facin sols, els llaços familiars i les relacions que han establert amb els professionals que han conegut en el seu camí han deixat sens dubte marques que no han oblidat i que els adults hem de tenir presents.

El pare que “arregla coses”, la mestra que ressalta una “bella veu”, l’educador que indica una “habilitat”, formen part de les llavors sobre les quals podran créixer durant l’adolescència els recursos amb els quals comptar per transitar pel món, localitzar-hi un lloc i trobar una fórmula amb la qual poder respondre allò que és radicalment nou.

En els materials amb els quals estan fabricades les invencions adolescents, trobem connectats elements construïts en el temps de la infància i aquells altres als quals encara cal donar un nom.

En aquest procés, la rebel·lia inherent a l’adolescent a qui agita és en primer lloc a ell. Les turbulències que els adults percebem no són res en comparació a les que l’adolescent ha de suportar. El discurs del capitalisme explota aquesta tendència en afavorir el vessant del consum convertint a l’adolescent en el consumidor per excel·lència tant d’objectes com d’identitats i gaudis.

Trobar les paraules que permetin donar testimoni del que suposa entrar en un món en el qual tot està per estrenar, implica un delicat treball d’artesania per tal de poder abordar la relació amb el propi cos com a estrany, la difícil i complexa relació amb el cos de l’altre, la captació, de vegades hipnòtica, de les imatges i la sempre enigmàtica relació amb una manera nova d’aconseguir la satisfacció.

El món virtual que inauguren les xarxes sembla fet a mesura per representar les ficcions que s’assagen en l’adolescència. Del seu ús, com ocorre amb tots els invents humans, en dependran les formes, sempre singulars per a cada noia i cada noi, de transitar durant aquesta pubertat. Recorreguts mai absents de conflicte en l’esforç que fan per trobar la doble sortida que proposava Freud: un nou lloc en la societat com a adult i al mateix temps una nova fórmula per tractar la sexualitat i fer-la seva sense la intermediació dels pares o dels seus iguals.

Us convidem en aquest XIIIè Fòrum d’Interxarxes-Diputació de Barcelona “Sortir de la infància. Invencions adolescents i xarxes” a reflexionar sobre com estar atents a aquestes invencions que moltes vegades són desconegudes per al propi autor, però que contenen la clau per trobar una bona manera de sortir de la infància.

 

 

PROGRAMA

 

8.45h   Recepció

9.10h  Salutació institucional

9.45h   Identitat i creació en les adolescències

Amb la participació de:

Carles Feixa, catedràtic d’antropologia social de Universitat Pompeu Fabra. Jane vs. Tarzan, Wendy vs. Peter Pan, Rachel vs. Blade Runner: Relats en femení sobre l’imaginari postadolescent

 

Jorge Tió,  psicòleg clínic en Fundació Sant Pere Claver-Servei Català de la Salut. Psicoanalista (SEP-IPA). Ser i deixar de ser adolescent en la societat de la incertesa: la importància de l’entorn per al desenvolupament.

 

Coordina: Yolanda Moragas, cap de Servei de Suport de Programes Socials. Diputació de Barcelona.

11.00-11.30h  Pausa

11.30h  Projecció del vídeo de Barribook. La nostra història

A través de les pròpies veus, el Marco Antonio, la Jisela, el Rubbi, l’Abner, la Ninibeth entre d’altres, ens expliquen el seu passat, present i futur que desitgen per les seves vides. Durant 15 sessions dinamitzades per l’Associació El Parlante han compartit un espai que els ha permès expressar-se, recordar, somiar, fer amistats, riure i plorar… i aquest és el resultat que us volem ensenyar.

Presenten: Ariadna Casas (Servei de Convivència i d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó) i Alfredo Cohen (El Parlante).

 

11.45h  Conversa. Invencions en primera persona

Katy Olga Anguile, ballarina

Marta Botet, booktuber.

José Antonio Durán, youtuber

Núria Sedó, dibuixant i estudiant de caracterització

Marc Segarra, músic i estudiant de batxillerat

                        Animador: José Ramón Ubieto, Serveis Socials Vall d’Hebron

 

12.45h  Acompanyant la creació

Amb la participació de:

Claudio Zulian, director de cine. “A traves del Carmel”

Luïsa Casas, professora del Institut Pablo Ruiz Picasso de Torre Baró i directora de la CIA de Teatre Musical formada per alumnes i exalumnes del Centre

José Miguel Leo, educador social a Centre d’Educació Especialitzada Balmes 1, Institució Balmes a Sant Boi de Llobregat

             Coordina: Tatiana Udina, CDIAP AGALMA

 

13.45h  Cloenda

          Laia Ortiz, segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

SORPRESA FINAL!

 

Comissió organitzadora

Fina Borràs (Coordinadora del programa Interxarxes), Ramon Almirall (membres del comitè tècnic Programa Interxarxes), Núria González Pratdesaba (Institut Municipal Persones amb Discapacitat), Lidia Ramírez (adjunta coordinació del programa Interxarxes), Amparo Sardà (SSB Carmel), Tatiana Udina (CDIAP AGALMA), Calamanda Vila (Diputació de Barcelona), Emilia Viladoms (EAP Horta Guinardó) i  José Ramón Ubieto (SSB Vall d’Hebron).

Start typing and press Enter to search