Plenària “Sortir de la infància: mares, pares i adolescents”

 In Notícies

Què?: Convocatòria reunió comissió plenària.

Quan?: Divendres 9 de març.

On?: Sala d’actes del Casal d’Entitats Mas Guinardó (Plaça Salvador Riera, Barcelona).

Horari: 9.15-13h.

L’adolescència no és un estat natural, quelcom que ve donat evolutivament. És un artifici cultural, inventat –i diferent, per això, segons l’època- per sortir de la infància i ingressar al món adult. S’assembla més a un trànsit que a quelcom fixe, a un passatge d’un lloc a un altre.

Si la infància era un temps de joc i de construcció lenta, ara vénen les presses per sortir-hi. Les paraules i els objectes infantils, jocs i joguines, cada vegada serveixen menys perquè sonen a falsos. No diuen l’ésser autèntic dels i les adolescents. Són una rallada de la qual cal separar-se com es pugui: inventant una nova llengua, més provocativa i obscena, però, per això mateix, més real i autentica.

Però, sobretot, per sortir de la infància cal actuar i manipular el cos per domesticar-lo, Aquest cos, fins ara familiar, es torna estrany perquè s’excita, tremola i no para d’exigir fer alguna cosa: tunejar-lo, marcar-lo, vestir-lo, intoxicar-lo, arriscar-lo, etc. Tot al ritme dels somnis, somnis sense fades ni dolços. Somnis on l’altre sexe es fa present i empeny a posicionar-se.

Les mares i els pares assisteixen a aquesta metamorfosi una mica desorientats i d’alguna manera espantats. Alguns no recorden que ells ja van passar-hi i aquest oblit els condemna a buscar respostes de vegades massa universals, com si es tractés de receptes prêt-à-porter valgudes per tots i totes. Uns altres es precipiten a nomenar aquest passatge com a patològic i col·laborar en la medicació del que no deixa de ser una rebel·lia necessària. Uns altres volen ajudar-los en aquesta delicada transició però no troben la fórmula ni el lloc des d’on parlar-los.

On abans hi havia ritus de passatge organitzats, ara necessitem inventar noves referències per acompanyar-los. Primer cal escoltar-los, tenir en compte el seu saber i el seu desig. Després, ajudar-los a verificar que volen allò que desitgen, sense cedir al descoratjament o als excessos com a falses sortides. L’objectiu final és clar: fer-se grans.

Les sessions de treball del programa Interxarxes per a aquest nou any 2018 abordaran la problemàtica de la sortida de la infància des de la doble perspectiva de les mares i pares i la dels/les adolescents mateixos.

Comptarem amb la presència de Mariona Moratona, directora del Servei per a Adolescents i Famílies i de Jorge Tió, psicòleg clínic de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver.

PROGRAMA

 

9.15 – 11 h. Plenària: “Adolescents, mares i pares: estat de la qüestió”

 

11-11:30. Pausa cafè

 

11.30 – 13h. Tallers simultanis: Xarxes; Sexualitat; Conductes autolesives

 

A la segona part de la Plenària profunditzarem en tres camps per on transiten els i les adolescents: Xarxes, Sexualitat i Conductes auto-lesives. Escoltarem experts que han treballat el tema amb les i els adolescents i tindrem l’ocasió de participar de la reflexió conjunta i aportar les nostres experiències al debat.      

El taller de xarxes intervindran: José Ramon Ubieto, psicòleg de SSB Vall d’Hebron i Aitor Echebarría i Candela Pérez, APCs Vall d’Hebron.

Al taller de sexualitat intervindrà Jordi Baroja, director del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) i Eva Azaña, educadora social de SSB Vall d’Hebron.

Al taller de conductes autolesives intervindrà Jaume Claret, director del Hospital de dia de Nou Barris i Anna Clarabuch, psicòloga del CSMIJ Horta Guinardó.

 

Start typing and press Enter to search