PLENÀRIA Interxarxes 26 de maig. La infància al segle XXI (II) : Pares, mares, mestres, educadors: interlocutors vàlids per a la infància?

 In Notícies

CONVOCATÒRIA REUNIÓ COMISSIÓ PLENÀRIA

Dia 26.05.2017

Sala d’Actes del Casal d’ Entitats Mas Guinardó.Plaça Salvador Riera

M: L4 Guinardó.Hospital de S. Pau

Horari: 9,15-13h.

Pares, mares, mestres, educadors: interlocutors vàlids per a la infància?

Com és la infància del segle XXI? Quins nous reptes ens planteja la seva atenció?

 

A la Plenària d’Interxarxes del passat 31 de març encetàvem aquesta reflexió plantejant-nos com se’ns presentava la infància des de la perspectiva dels diferents àmbits d’atenció: educació escolar, salut mental, serveis socials i protecció, i desvetllàvem alguns canvis rellevants que remetien al nou lloc que ocupen els adults, pares i docents, en ocasions eclipsats i amb una manca de visibilitat que afavoreix el desconcert de les criatures o, en altres casos, amb un excés de cel que impedeix el seu desenvolupament autònom.

 

Un nou entorn relacional on els infants poden accedir a la informació, per camins cada cop més diversos, però on sorgeix una gran dificultat per triar i endreçar l’allau de notícies que flueixen sense jerarquia de rellevància conceptual o ètica. Noves formes de relacionar-se amb el món i entre ells, on famílies i escoles hauran d’afrontar de diferent manera el seu guiatge educatiu.

 

A l’àmbit escolar, els moviments de renovació pedagògica han anat donant respostes diverses als reptes plantejats al llarg del any i, en el moment actual, creix la tendència favorable a vincular aprenentatges amb competències i a situar l’alumne en el centre dels aprenentatges.

 

Unes formes de fer i d’organitzar la vida escolar que obliguen a tots els adults a ressituar el seu paper, cedint protagonisme a l’afany creador i investigador dels infants, sense renunciar però, a la indefugible responsabilitat de guiatge. Nous rols per a docents i per a les famílies sobre les que caldrà reflexionar.

 

Comptarem amb la presència de Jaume Carbonell, professor de Sociologia de la Educació en la Facultat d’ Educació de la Universitat de Vic (Barcelona) i de Rosa Sellarès, doctora en psicologia i llicenciada en pedagogia terapèutica. Directora de la Fundació PRESME (Pro Educació i Salut Mental).

11,30 – 13h

Tallers simultanis:

Com responen aquesta pregunta els professionals d’ Horta Guinardó?

A la segona part treballarem en tres tallers simultanis on podrem escoltar tres experiències de treball educatiu i debatre sobre el repte que ens planteja la infància del segle XXI per continuar sent els referents vàlids per als nens i les nenes.

Casa d’infants

 

Casal infantil Guinardó

 

Comunitats d’aprenentatge

En breu completarem la informació dels tallers

Start typing and press Enter to search